Još pet hrvatskih filmova u distribuciji!

Kraj_still_4small
Filmovi inspirirani Genre Film Festivalom odsad u svijet putuju s polica Bonobostudija.

Pet filmova koje odsad možete naći u distribuciji Bonobostudija dio su projekta koji se inspirirao Genre Film Festivalom odnosno GEFF-om i antifilmom, a u koji se uključilo nekoliko autora pod produkcijskim vodstvom Vedrana Šuvara iz Kinokluba i Diane Nenadić iz Hrvatskog filmskog saveza, idejne organizatorice projekta i kustosice izložbe o naslijeđu GEFF-a. 

GEFF je nažalost slabo poznat u svijetu. Da jest, njegova bi se četiri izdanja u šezdesetima mogla paralelno proučavati s velikim belgijskim festivalom EXPRMNTL, koji je svojih pet izdanja održao u gradiću Knokke-le-Zouteu od 1949. do 1974. godine. GEFF je krenuo kao susret istraživača i kinoamatera okupljenih u Kinoklubu u Zagrebu pod palicom Mihovila Pansinija, a iniciran je razgovorima Antifilm i mi koje su vodili Pansini i Tomislav Kobia i ostali filmski eksperimentatori. Od 1963. do 1970. godine održala su se četiri izdanja: Antifilm i nove tendencije u filmu, Istraživanje filma i istraživanje pomoću filma, Kibernetika i estetika i Seksualnost kao mogući put u novi humanizam. Izdanje koje se trebalo dogoditi 1971. godine s temom Nepoznate ljudske energije i neidentificirana osjetila nije održano.

Ideje o nemimetičkom i polemičkom filmu odzvanjaju u radovima autora koji su se prihvatili hommagea GEFF-u. X Tape Dragana Mileusnića i Željka Serdarevića reinterpretira teze o seksualnosti kao putu u novi humanizam; Dalibor Barić i Tomislav Babić izravno se i u naslovu referiraju na neodržano izdanje festivala; Tomislav Šoban (Kraj) stvara film u strukturalističkoj tradiciji, postavljajući opstrukcije u radu, istražujući tako ideje i dosege antifilma; Petra Zlonoga u Doti istražuje "film pomoću filma", a Darko Vidačković se u Machinae Novae 002 referira na kibernetičke teorije koje su inspirirale treće izdanje GEFF-a.

Za kraj možemo spomenuti da su neki od filmova već putovali po festivalima: Šobanov Kraj nagrađen je na festivalu 25 FPS, a prikazan je i na Međunarodnom festivalu u Jihlavi, dok je film Nepoznate energije… prikazan u dugometražnom natjecanju na Animafestu, a osvojio je nagrade za najbolji film festivala Be!There na Krfu te priznanja za najbolji scenarij i dizajn zvuka na Danima hrvatskog filma.

Za one koji žele znati više: fini osvrt o GEFF-u pročitajte u tekstu Željka Luketića, a za filmove se obratite nama.

Ostale vijesti

Cyclists_still_image_04

24.01.2019

Višestruko nagrađivani animirani film Veljka Popovića natječe se u međunarodn... više

Orbit_whale

23.01.2019

Novi film autorice Tess Martin premijerno se prikazuje na prestižnom festival... više

Animateka2018_special_mention_2for2_pic

12.12.2018

Tri “A” – tri nagrade za filmove Dva na dva, Muzičke traume i Kako se kalio č... više

Musical_traumas_03_web

14.11.2018

Miloš Tomić nominiran je za prestižnu europsku nagradu za režiju kratkometraž... više

Kako_se_kalio_celik_00_web

31.10.2018

Protekli vikend obilježilo je čak sedam nagrada za naše filmove s tri filmska... više