Clermont-Ferrand 2013.

Nightingales_14_300dpi_
Odlične vijesti s festivala iz Clermont-Ferranda: 2013. godinu dočekujemo s čak dva filma u natjecateljskim programima!

Animirano-dokumentarni film Otac, bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija Ivana Bogdanova i skupine autora (među kojima je i Veljko Popović), prikazuje se u međunarodnom natjecanju 35. međunarodnog filmskog festivala kratkog filma u Clermont-Ferrandu, a Slavuji u prosincu Theodora Usheva u natjecanju Lab.

Festival u Clermont-Ferrandu najveći je i svakako najprestižniji festival kratkog metra na svijetu na koji se svake godine prijavi do 7 tisuća radova. Festival u desetak dana prikaže oko 180 filmova, i to u 3 natjecanja: u francuskoj konkurenciji koja prikazuje domaće kratke filmove, međunarodnoj s ostvarenjima iz cijeloga svijeta i u natjecanju Lab koji poznajemo kao mjesto progresivnijih i eksperimentalnijih radova.

Festival prati i najveći market namijenjen kratkome metru: sajam koji posjećuju producenti, distributeri, programeri i kupci zainteresirani za kratki film, također je i prostor na kojem se lako može dobiti u uvid u najnovije nacionalne produkcije brojnih zemalja koje se predstavljaju u sklopu marketa, pa tako i Hrvatske, koja će ove godine po treći put imati svoj štand u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra uz brojne druge aktivnosti namijenjene promociji hrvatskog kratkog filma. U sklopu festivala održava se i koprodukcijski forum Euro Connection na kojem je Otac bio predstavljen 2010. godine.

Festivalsko izdanje koje se priprema za 1. do 9. veljače 2013. polako dobiva konture: zasad uz filmove iz natjecanja znamo da će slavni filmaš i animator Jonas Odell biti jedan od članova žirija sekcije Lab, a znamo i da je festivalski plakat dizajnirao Theodore Ushev, autor čiji se spomenuti rad Slavuji u prosincu nalazi u distribuciji Bonobostudija.

Ostale vijesti

Josjedanodlazak_web

29.04.2019

Filmovi Udahnut život redateljskog para Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te J... više

Cyclists_still_image_04

24.01.2019

Višestruko nagrađivani animirani film Veljka Popovića natječe se u međunarodn... više

Orbit_whale

23.01.2019

Novi film autorice Tess Martin premijerno se prikazuje na prestižnom festival... više

Animateka2018_special_mention_2for2_pic

12.12.2018

Tri “A” – tri nagrade za filmove Dva na dva, Muzičke traume i Kako se kalio č... više

Musical_traumas_03_web

14.11.2018

Miloš Tomić nominiran je za prestižnu europsku nagradu za režiju kratkometraž... više