Clermont-Ferrand 2013.

Nightingales_14_300dpi_
Odlične vijesti s festivala iz Clermont-Ferranda: 2013. godinu dočekujemo s čak dva filma u natjecateljskim programima!

Animirano-dokumentarni film Otac, bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija Ivana Bogdanova i skupine autora (među kojima je i Veljko Popović), prikazuje se u međunarodnom natjecanju 35. međunarodnog filmskog festivala kratkog filma u Clermont-Ferrandu, a Slavuji u prosincu Theodora Usheva u natjecanju Lab.

Festival u Clermont-Ferrandu najveći je i svakako najprestižniji festival kratkog metra na svijetu na koji se svake godine prijavi do 7 tisuća radova. Festival u desetak dana prikaže oko 180 filmova, i to u 3 natjecanja: u francuskoj konkurenciji koja prikazuje domaće kratke filmove, međunarodnoj s ostvarenjima iz cijeloga svijeta i u natjecanju Lab koji poznajemo kao mjesto progresivnijih i eksperimentalnijih radova.

Festival prati i najveći market namijenjen kratkome metru: sajam koji posjećuju producenti, distributeri, programeri i kupci zainteresirani za kratki film, također je i prostor na kojem se lako može dobiti u uvid u najnovije nacionalne produkcije brojnih zemalja koje se predstavljaju u sklopu marketa, pa tako i Hrvatske, koja će ove godine po treći put imati svoj štand u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra uz brojne druge aktivnosti namijenjene promociji hrvatskog kratkog filma. U sklopu festivala održava se i koprodukcijski forum Euro Connection na kojem je Otac bio predstavljen 2010. godine.

Festivalsko izdanje koje se priprema za 1. do 9. veljače 2013. polako dobiva konture: zasad uz filmove iz natjecanja znamo da će slavni filmaš i animator Jonas Odell biti jedan od članova žirija sekcije Lab, a znamo i da je festivalski plakat dizajnirao Theodore Ushev, autor čiji se spomenuti rad Slavuji u prosincu nalazi u distribuciji Bonobostudija.

Ostale vijesti

Shewhomeasures_01_300dpi

08.04.2009

Najbolji animirani film ove godine na Aspen Shortsfestu je Ona koja mjeri. više

Shewhomeasures_05

31.03.2009

Film "Ona koja mjeri" Veljka Popovića jedan je od dobitnika nagrade... više

Plac06

17.01.2009

Jedini hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Berlinaleu bit će eksperimentalni... više

Lunch01

03.01.2009

Krajem siječnja na filmskom festivalu u Rotterdamu bit će prikazan eksperimen... više

Aff09

08.12.2008

Filmovi Morana i Ona koja mjeri primljeni su na nadolazeći festival u francus... više