Clermont-Ferrand 2013.

Nightingales_14_300dpi_
Odlične vijesti s festivala iz Clermont-Ferranda: 2013. godinu dočekujemo s čak dva filma u natjecateljskim programima!

Animirano-dokumentarni film Otac, bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija Ivana Bogdanova i skupine autora (među kojima je i Veljko Popović), prikazuje se u međunarodnom natjecanju 35. međunarodnog filmskog festivala kratkog filma u Clermont-Ferrandu, a Slavuji u prosincu Theodora Usheva u natjecanju Lab.

Festival u Clermont-Ferrandu najveći je i svakako najprestižniji festival kratkog metra na svijetu na koji se svake godine prijavi do 7 tisuća radova. Festival u desetak dana prikaže oko 180 filmova, i to u 3 natjecanja: u francuskoj konkurenciji koja prikazuje domaće kratke filmove, međunarodnoj s ostvarenjima iz cijeloga svijeta i u natjecanju Lab koji poznajemo kao mjesto progresivnijih i eksperimentalnijih radova.

Festival prati i najveći market namijenjen kratkome metru: sajam koji posjećuju producenti, distributeri, programeri i kupci zainteresirani za kratki film, također je i prostor na kojem se lako može dobiti u uvid u najnovije nacionalne produkcije brojnih zemalja koje se predstavljaju u sklopu marketa, pa tako i Hrvatske, koja će ove godine po treći put imati svoj štand u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra uz brojne druge aktivnosti namijenjene promociji hrvatskog kratkog filma. U sklopu festivala održava se i koprodukcijski forum Euro Connection na kojem je Otac bio predstavljen 2010. godine.

Festivalsko izdanje koje se priprema za 1. do 9. veljače 2013. polako dobiva konture: zasad uz filmove iz natjecanja znamo da će slavni filmaš i animator Jonas Odell biti jedan od članova žirija sekcije Lab, a znamo i da je festivalski plakat dizajnirao Theodore Ushev, autor čiji se spomenuti rad Slavuji u prosincu nalazi u distribuciji Bonobostudija.

Ostale vijesti

Lunch01

03.01.2009

Krajem siječnja na filmskom festivalu u Rotterdamu bit će prikazan eksperimen... više

Aff09

08.12.2008

Filmovi Morana i Ona koja mjeri primljeni su na nadolazeći festival u francus... više

Img_4107

01.12.2008

Producentica Bonobostudija pozvana u selekcijsku komisiju festivala u Annecyju više

Freefall_lili_ples_02

26.11.2008

Započela je produkcija novog video spota za projekt Psychonaut... više

Mestrovic_03

15.11.2008

Animacijske sekvence izrađivane proteklih nekoliko tjedana za film “Meštrović... više