Hrvatsko festivalsko ljeto

Just_swimming_03_web
Animafest Zagreb, Festival mediteranskog filma Split, Dani hrvatskog filma, Diverzije u Svetom Ivanu Zelini, Tabor Film Festival, Supertoon Šibenik… Putuju naši filmovi, ali putujemo i mi!

Evo malog pregleda naših filmova na domaćim festivalima tijekom lipnja i srpnja 2018. godine. Ljetna turneja zasad počinje na Animafestu, a završava na Supertoonu u Šibeniku, no do kraja ljeta skupit će se sigurno još finih morskih ili kontinentalnih događanja.

Animafestov tjedan (4. – 9. 6.) vrijeme je kad najbolji međunarodni filmovi i autori dolaze u Zagreb pa ne moramo daleko u otkrivanje prošlogodišnjih hitova. Festivalsko otvaranje uvijek je pomalo posebna večer, no ove godine smo bili posebno uzbuđeni. Film iz produkcije Bonobostudija Dva na dva Jelene Oroz prikazan je u večeri otvaranja. Moramo naglasiti da je to bilo premijerno prikazivanje Jelenine linčovske priče o jednom paru i dva zeca. Uz Dva na dva, još nekoliko naših filmova prikazuje se u Velikom natjecanju. To su: Biciklisti Veljka Popovića (Lemonade 3D / Krupni kadar, Bagan Films, 3D2D Animatori) i Kako se kalio čelik Igora Grubića (Kreativni sindikat). Sva tri filma prikazuju se i u Hrvatskom natjecanju, gdje su im se pridružili Samo plivanje Darka Vidačkovića (Bonobostudio) i Trip Marka Meštrovića (Kreativni sindikat). U Velikoj panorami na Animafestu se može vidjeti još jedan film iz naše distribucije: Muzičke traume Miloša Tomića (Dribbling Pictures).

Biciklisti Veljka Popovića nadahnuti su radovima Vaska Lipovca i fino oslikavaju duh malog mediteranskog mista. Ne čudi stoga što ćete ih moći pogledati i na Ljetnom kinu Bačvice na otvaranju Festivala mediteranskog filma u Splitu (7. – 16. 6.). Da ne bude zabune, Biciklisti nisu popularni samo kod nas! Ljetni tour de monde Veljka Popovića uključuje i natjecanja na prestižnom Annecyju, u dalekoj i bijenalnoj Hiroshimi i na festivalu Anima Mundi u Brazilu. No o tome više u sljedećih par dana. Ako ste neke filmove propustili na Animafestu, Dani hrvatskog filma (16. – 20. 6.) nude nove termine. U natjecanju animiranog filma prikazuju se čak tri filma koja već znate: popularni Biciklisti, Kako se kalio čelik i film iz produkcije Bonobostudija Samo plivanje. Veselimo se prikazivanju na prekrasnoj ljetnoj pozornici usred tuškanačke šume!

Niste u Zagrebu? Nema problema! Međunarodni festival kratkometražnog filma Diverzije u Svetom Ivanu Zelini (ex Kratki na brzinu) od 25. 6. do 1. 7. prikazuje u glavnom natjecanju već spomenute animirane filmove Dva na dva, Samo plivanje, Bicikliste, Trip i Kako se kalio čelik, ali i jedan eksperimentalniji, Skoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija (Petikat). Nakon Diverzija – pravac Veliki Tabor! Ondje od 5. do 8. 7. gledamo sličnu filmsku postavu: Bicikliste, Dva na dva, Kako se kalio čelik i Skoro ništa: i dalje noć. S Tabor Film Festivala krećemo put Šibenika, na Supertoon, i ovaj mali pregled završavamo natjecateljskim programom koji od 22. do 27. 7. u Šibenik donosi Bicikliste, Dva na dva, Kako se kalio čelik i Muzičke traume.

Ostale vijesti

Kako_se_kalio_celik_00_web

31.10.2018

Protekli vikend obilježilo je čak sedam nagrada za naše filmove s tri filmska... više

Musical_traumas_01_web

11.10.2018

Dvije nagrade u nekoliko dana i GLAVNO natjecanje na festivalu DOK Leipzig! više

Cyclists_still_07

10.10.2018

Film Veljka Popovića Biciklisti dobio je posebno priznanje, a Muzičke traume ... više

Cyclists_still_image_09

13.09.2018

Biciklisti nastavljaju nizati uspjehe! S važnog festivala u Hiroshimi vratiti... više

Musical_traumas_07_web

01.08.2018

Velika nagrada za Muzičke traume Miloša Tomića na Supertoonu i posebno prizna... više