Hrvatsko festivalsko ljeto

Just_swimming_03_web
Animafest Zagreb, Festival mediteranskog filma Split, Dani hrvatskog filma, Diverzije u Svetom Ivanu Zelini, Tabor Film Festival, Supertoon Šibenik… Putuju naši filmovi, ali putujemo i mi!

Evo malog pregleda naših filmova na domaćim festivalima tijekom lipnja i srpnja 2018. godine. Ljetna turneja zasad počinje na Animafestu, a završava na Supertoonu u Šibeniku, no do kraja ljeta skupit će se sigurno još finih morskih ili kontinentalnih događanja.

Animafestov tjedan (4. – 9. 6.) vrijeme je kad najbolji međunarodni filmovi i autori dolaze u Zagreb pa ne moramo daleko u otkrivanje prošlogodišnjih hitova. Festivalsko otvaranje uvijek je pomalo posebna večer, no ove godine smo bili posebno uzbuđeni. Film iz produkcije Bonobostudija Dva na dva Jelene Oroz prikazan je u večeri otvaranja. Moramo naglasiti da je to bilo premijerno prikazivanje Jelenine linčovske priče o jednom paru i dva zeca. Uz Dva na dva, još nekoliko naših filmova prikazuje se u Velikom natjecanju. To su: Biciklisti Veljka Popovića (Lemonade 3D / Krupni kadar, Bagan Films, 3D2D Animatori) i Kako se kalio čelik Igora Grubića (Kreativni sindikat). Sva tri filma prikazuju se i u Hrvatskom natjecanju, gdje su im se pridružili Samo plivanje Darka Vidačkovića (Bonobostudio) i Trip Marka Meštrovića (Kreativni sindikat). U Velikoj panorami na Animafestu se može vidjeti još jedan film iz naše distribucije: Muzičke traume Miloša Tomića (Dribbling Pictures).

Biciklisti Veljka Popovića nadahnuti su radovima Vaska Lipovca i fino oslikavaju duh malog mediteranskog mista. Ne čudi stoga što ćete ih moći pogledati i na Ljetnom kinu Bačvice na otvaranju Festivala mediteranskog filma u Splitu (7. – 16. 6.). Da ne bude zabune, Biciklisti nisu popularni samo kod nas! Ljetni tour de monde Veljka Popovića uključuje i natjecanja na prestižnom Annecyju, u dalekoj i bijenalnoj Hiroshimi i na festivalu Anima Mundi u Brazilu. No o tome više u sljedećih par dana. Ako ste neke filmove propustili na Animafestu, Dani hrvatskog filma (16. – 20. 6.) nude nove termine. U natjecanju animiranog filma prikazuju se čak tri filma koja već znate: popularni Biciklisti, Kako se kalio čelik i film iz produkcije Bonobostudija Samo plivanje. Veselimo se prikazivanju na prekrasnoj ljetnoj pozornici usred tuškanačke šume!

Niste u Zagrebu? Nema problema! Međunarodni festival kratkometražnog filma Diverzije u Svetom Ivanu Zelini (ex Kratki na brzinu) od 25. 6. do 1. 7. prikazuje u glavnom natjecanju već spomenute animirane filmove Dva na dva, Samo plivanje, Bicikliste, Trip i Kako se kalio čelik, ali i jedan eksperimentalniji, Skoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija (Petikat). Nakon Diverzija – pravac Veliki Tabor! Ondje od 5. do 8. 7. gledamo sličnu filmsku postavu: Bicikliste, Dva na dva, Kako se kalio čelik i Skoro ništa: i dalje noć. S Tabor Film Festivala krećemo put Šibenika, na Supertoon, i ovaj mali pregled završavamo natjecateljskim programom koji od 22. do 27. 7. u Šibenik donosi Bicikliste, Dva na dva, Kako se kalio čelik i Muzičke traume.

Ostale vijesti

Shewhomeasures_01_300dpi

08.04.2009

Najbolji animirani film ove godine na Aspen Shortsfestu je Ona koja mjeri. više

Shewhomeasures_05

31.03.2009

Film "Ona koja mjeri" Veljka Popovića jedan je od dobitnika nagrade... više

Plac06

17.01.2009

Jedini hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Berlinaleu bit će eksperimentalni... više

Lunch01

03.01.2009

Krajem siječnja na filmskom festivalu u Rotterdamu bit će prikazan eksperimen... više

Aff09

08.12.2008

Filmovi Morana i Ona koja mjeri primljeni su na nadolazeći festival u francus... više