Tu, tamo

Img_5242
Umjetnik, filmaš i profesor Alexander Stewart radi na svom novom filmu u Zagrebu.

Alexander Stewart poznato je ime u svijetu eksperimentalnog filma i animacije: u posljednjih desetak godina stvorio je veoma zanimljiv opus filmova (Errata, Crusts, Fort Morgan…), s Lilli Carré organizira odličan festival Eyeworks u Chicagu i predaje animaciju na Fakultetu DePaul. Jedan dio ove godine Stewart provodi u Zagrebu u sklopu istraživačkog putovanja na kojem planira saznati više o hrvatskim i jugoslavenskim umjetnicima iz animiranog i eksperimentalnog filma poput primjerice imenjaka Aleksandra Srneca ili Vlade Kristla, ali i kako bi radio na svom novom filmu u produkciji Bonobostudija.

Tu, tamo bit će eksperimentalni animirani film s ambijentalnim zvukom, apstraktni film koji prenosi osjećaj prostora i atmosfere, dnevnik s putovanja prepun stvarnih zvukova i tekstura. Sam Stewart kaže da je film dio "trajne preokupacije eksperimentiranja s raznim medijima i elementima kolaža u animaciji." Za ovaj film odlučio se za tehniku animacije u kojoj je svaka sličica drugačija (replacment animation), što nedvojbeno doziva avangardne animacije Roberta Breera, jednog od trajnih inspiracija Stewartove poetike, ali i primjerice filmove Stuarta Hiltona ili čak Oscara Fischingera.

Film je upravo u fazi produkcije, a na njemu trenutačno surađuju animator Darko Masnec i Dina Karadžić, koja radi na skeniranju crteža. Tu, tamo bit će u potpunosti animiran na papiru, a zvuk će biti kolažiran od snimki s lokacija (field recordings). Što drugo reći nego veselimo se filmu!

Ostale vijesti

Testfilm_1_05

16.01.2020

Na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu koji se održava od 22. si... više

Imbuedlife_01

16.01.2020

Film Udahnut život redateljskog para Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona bit će ... više

Thomasjohnson_exground

26.11.2019

Film Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona osvojio je svoju 11. nagradu na festiva... više

Imbuedlife_05

30.05.2019

Najveći festival animiranog filma održava se i ove godine prema rasporedu, od... više

Oneofmany_04_web

29.05.2019

Bliži se doba godine kad će se većina profesionalca iz svijeta animacije otis... više