Dnevnik jednog studija_03

Hhh_wolf
Ovo je poseban dnevnički post jer slijedi nakon nekoliko važnih priznanja našem radu i našim autorima.
  • Dnevnik ćemo odmah početi s najvećom viješću: naša producentica Vanja Andrijević primila je Nagradu Albert Kapović za 2015. godinu! Nagradu dodjeljuje Hrvatska udruga producenata onima čije je djelovanje doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Svečana dodjela dogodila se na Zagreb Film Festivalu, a da ne ponavljamo divne riječi koje su nam uputili prilikom dodjele, provjerite što su napisali na poveznicama (ZFF, HAVC).
  • Još je jedan "događaj" obilježio ovu godinu, a to je početak produkcije lutka-filma Ježeva kuća. Film nastaje prema velepoznatoj priči Branka Ćopića, redateljica je Eva Cvijanović, a koproducent – kanadski NFB. Film je trenutačno u finoj fazi produkcije: lutke su napravljene i scene se snimaju punom parom! Od domaće ekipe na filmu sada rade naši animatori Ivana Bošnjak i Thomas Johnson (koje savjetuje Tim Allen), za kameru je zadužen Ivan Slipčević, a za glazbu Darko Rundek. Narator Rade Šerbedžija svoj je dio posla već uspješno odradio, kao i ostatak ekipe koja je sudjelovala na izradi lutaka i setova. Spomenut ćemo i kanadsku animatoricu Elise Simard, koja je mjesec dana boravila u našem studiju, a zadužena je za dizajn svjetla. Da ne zaboravimo, nedavno je jedan dio ekipe posjetio izložbu Nepokorena šuma i Radovan Ivšić u MSU-u, koja nas je nadahnula i otvorila neke nove šumske perspektive. Fotografije s našeg nedjeljnog izleta pogledajte ovdje, a cijeli niz situacija sa snimanja – ovdje. I da, prvi teaser je online! ;)
  • Posljednjih nekoliko mjeseci, od ljeta do danas, naši su filmovi žarili i palili filmskim festivalima. Sonámbulo Theodora Usheva nezaustavljivo osvaja festivale: tako je u prvih osam mjeseci prikazan u natjecanjima čak 63 festivala (između ostalog i na TIFF-u), a osvojio je pet nagrada (npr. u Ottawi i Cinanimi). Mi se nadamo da će u prvoj godini prikazivanja dosegnuti čarobnu stoticu!
  • Eterični film koji razmišlja o levitaciji Marka Meštrovića osvojio je čak dvije nagrade u zadnjih mjesec dana: priznanje za kreativnost u Banja Luci i nagradu za najbolji međunarodni kratkometražni film u St. Louisu
  • Sveprisutni Sonámbulo prikazan je i u međunarodnom natjecanju DOK Leipziga skupa s našim filmom Tu tamo Alexandera Stewarta, koji je intervju o svom iznimnom malom filmu dao Petri Zlonogi u Zarezu.
  • Na Svjetskom danu animacije u organizaciji ASIFA-e nagradu za najuspješniji hrvatski animirani film godine dobila je Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona. Bravo!
  • Uz klasična festivalska prikazivanja, zadnjih tjedana sudjelovali smo i u raznim programima hrvatskog animiranog filma, primjerice u Nici, gdje nas je na licu mjesta zastupala Petra Zlonoga. Festival Un festival c'est trop court ili Nice Short Film Festival prikazao je tri programa domaćih kratkih filmova, a iz Bonobostudija redom: Dove sei, amor mio Veljka Popovića, Glad Petre Zlonoge, Uvijek ili nikad? Jelene Oroz te već spomenuti Levitacija i Razgovor.
  • Poželite li gledati neki od naših filmova, festivali nisu jedino mjesto. Prvo, tu je IndieFlix, na kojem se trenutačno "vrti" čak 19 filmova iz naše produkcije i distribucije.  A drugo, tu su brojne izložbe na kojima se naši radovi mogu vidjeti, i to po nekoliko tjedana. Evo nekoliko. U galeriji HICA u Velikoj Britaniji na izložbi Programmable States? bio je izložen Binary Pitch V. Kneževića, koji je zatim cijeli rujan krasio Galeriju Siva zona (New Materialisms 2), a zatim i izložbu Misliti film 2 – Cinemaniacs u Kulturnom centru Beograda. Ana Hušman već tradicionalno gostuje na brojnim izložbama: u Zagrebu u Galeriji Prozori s filmom Ručak (Život: način upotrebe) i u Salonu Izodor Kršnjavi s filmom Plac (Crtići u Primijenjenoj). Plac je ovoga listopada zasjao i na hrvatskom predstavljanju na Expou Milano.
  • I za kraj, jedna nevjerojatna brojka: film Otac ima više od 100 tisuća pogleda na Vimeu (uz više od 1.200 lajkova), a mi imamo preko 700 followera na Twitteru. Pridružite im se ako već niste!

Ostale vijesti

Josjedanodlazak_web

29.04.2019

Filmovi Udahnut život redateljskog para Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te J... više

Cyclists_still_image_04

24.01.2019

Višestruko nagrađivani animirani film Veljka Popovića natječe se u međunarodn... više

Orbit_whale

23.01.2019

Novi film autorice Tess Martin premijerno se prikazuje na prestižnom festival... više

Animateka2018_special_mention_2for2_pic

12.12.2018

Tri “A” – tri nagrade za filmove Dva na dva, Muzičke traume i Kako se kalio č... više

Musical_traumas_03_web

14.11.2018

Miloš Tomić nominiran je za prestižnu europsku nagradu za režiju kratkometraž... više