Dnevnik jednog studija_03

Hhh_wolf
Ovo je poseban dnevnički post jer slijedi nakon nekoliko važnih priznanja našem radu i našim autorima.
  • Dnevnik ćemo odmah početi s najvećom viješću: naša producentica Vanja Andrijević primila je Nagradu Albert Kapović za 2015. godinu! Nagradu dodjeljuje Hrvatska udruga producenata onima čije je djelovanje doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Svečana dodjela dogodila se na Zagreb Film Festivalu, a da ne ponavljamo divne riječi koje su nam uputili prilikom dodjele, provjerite što su napisali na poveznicama (ZFF, HAVC).
  • Još je jedan "događaj" obilježio ovu godinu, a to je početak produkcije lutka-filma Ježeva kuća. Film nastaje prema velepoznatoj priči Branka Ćopića, redateljica je Eva Cvijanović, a koproducent – kanadski NFB. Film je trenutačno u finoj fazi produkcije: lutke su napravljene i scene se snimaju punom parom! Od domaće ekipe na filmu sada rade naši animatori Ivana Bošnjak i Thomas Johnson (koje savjetuje Tim Allen), za kameru je zadužen Ivan Slipčević, a za glazbu Darko Rundek. Narator Rade Šerbedžija svoj je dio posla već uspješno odradio, kao i ostatak ekipe koja je sudjelovala na izradi lutaka i setova. Spomenut ćemo i kanadsku animatoricu Elise Simard, koja je mjesec dana boravila u našem studiju, a zadužena je za dizajn svjetla. Da ne zaboravimo, nedavno je jedan dio ekipe posjetio izložbu Nepokorena šuma i Radovan Ivšić u MSU-u, koja nas je nadahnula i otvorila neke nove šumske perspektive. Fotografije s našeg nedjeljnog izleta pogledajte ovdje, a cijeli niz situacija sa snimanja – ovdje. I da, prvi teaser je online! ;)
  • Posljednjih nekoliko mjeseci, od ljeta do danas, naši su filmovi žarili i palili filmskim festivalima. Sonámbulo Theodora Usheva nezaustavljivo osvaja festivale: tako je u prvih osam mjeseci prikazan u natjecanjima čak 63 festivala (između ostalog i na TIFF-u), a osvojio je pet nagrada (npr. u Ottawi i Cinanimi). Mi se nadamo da će u prvoj godini prikazivanja dosegnuti čarobnu stoticu!
  • Eterični film koji razmišlja o levitaciji Marka Meštrovića osvojio je čak dvije nagrade u zadnjih mjesec dana: priznanje za kreativnost u Banja Luci i nagradu za najbolji međunarodni kratkometražni film u St. Louisu
  • Sveprisutni Sonámbulo prikazan je i u međunarodnom natjecanju DOK Leipziga skupa s našim filmom Tu tamo Alexandera Stewarta, koji je intervju o svom iznimnom malom filmu dao Petri Zlonogi u Zarezu.
  • Na Svjetskom danu animacije u organizaciji ASIFA-e nagradu za najuspješniji hrvatski animirani film godine dobila je Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona. Bravo!
  • Uz klasična festivalska prikazivanja, zadnjih tjedana sudjelovali smo i u raznim programima hrvatskog animiranog filma, primjerice u Nici, gdje nas je na licu mjesta zastupala Petra Zlonoga. Festival Un festival c'est trop court ili Nice Short Film Festival prikazao je tri programa domaćih kratkih filmova, a iz Bonobostudija redom: Dove sei, amor mio Veljka Popovića, Glad Petre Zlonoge, Uvijek ili nikad? Jelene Oroz te već spomenuti Levitacija i Razgovor.
  • Poželite li gledati neki od naših filmova, festivali nisu jedino mjesto. Prvo, tu je IndieFlix, na kojem se trenutačno "vrti" čak 19 filmova iz naše produkcije i distribucije.  A drugo, tu su brojne izložbe na kojima se naši radovi mogu vidjeti, i to po nekoliko tjedana. Evo nekoliko. U galeriji HICA u Velikoj Britaniji na izložbi Programmable States? bio je izložen Binary Pitch V. Kneževića, koji je zatim cijeli rujan krasio Galeriju Siva zona (New Materialisms 2), a zatim i izložbu Misliti film 2 – Cinemaniacs u Kulturnom centru Beograda. Ana Hušman već tradicionalno gostuje na brojnim izložbama: u Zagrebu u Galeriji Prozori s filmom Ručak (Život: način upotrebe) i u Salonu Izodor Kršnjavi s filmom Plac (Crtići u Primijenjenoj). Plac je ovoga listopada zasjao i na hrvatskom predstavljanju na Expou Milano.
  • I za kraj, jedna nevjerojatna brojka: film Otac ima više od 100 tisuća pogleda na Vimeu (uz više od 1.200 lajkova), a mi imamo preko 700 followera na Twitteru. Pridružite im se ako već niste!

Ostale vijesti

Shewhomeasures_01_300dpi

08.04.2009

Najbolji animirani film ove godine na Aspen Shortsfestu je Ona koja mjeri. više

Shewhomeasures_05

31.03.2009

Film "Ona koja mjeri" Veljka Popovića jedan je od dobitnika nagrade... više

Plac06

17.01.2009

Jedini hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Berlinaleu bit će eksperimentalni... više

Lunch01

03.01.2009

Krajem siječnja na filmskom festivalu u Rotterdamu bit će prikazan eksperimen... više

Aff09

08.12.2008

Filmovi Morana i Ona koja mjeri primljeni su na nadolazeći festival u francus... više