Dnevnik jednog studija_04

Jazbec_05_small
Posljednjih mjesec-dva u našem studiju obilježila je hiperprodukcija, ali i hiperdistribucija!

-          ZAVRŠEN je film Putujuća zemlja, koji smo radili u koprodukciji s bugarskom ekipom iz Compote Collectiva. Film krasi krasna družina animatora i umjetnika: tim zadužen za naš najpopularniji film, Otac, Ivan Bogdanov i Vesela Dančeva, zatim Jelena Oroz, Petra Zlonoga, Darko Vidačković, Ivan Košutić i majstor zvuka Andrea Martignoni. Film je parabola o ponavljanju ljudske gluposti, koja ide u paketu s pohlepom, zlobom i koristoljubljem. Svaka sličnost za suvremenom situacijom je namjerna!

-          RADIMO mnogo novih filmova, ali moramo izdvojiti neke koji će uskoro ugledati svjetlo dana kao što je primjerice Astronaut od perolaka Dalibora Barića, mračna slika hiperkapitalističkog društva u kojem je tijelo roba, a novac besmrtnost.

-          Ježeva kuća Eve Cvijanović (National Film Board, Bonobostudio) napreduje punom parom, a vjetar u leđa daje nam kurikularna reforma koja najavljuje povratak Ćopićeve poeme u osnovnoškolske lektire. Priča je jednostavna: jedan jež pokaže četirima šumskim nasilnicima – vuku, medvjedu, divljoj svinji i liji – da na svijetu nema mjesta poput vlastita doma. Rad na tom lutka-filmu na kojem sudjeluje međunarodna ekipa, među kojima i Rade Šerbedžija i Darko Rundek, predstavili smo na Animateci u Ljubljani sredinom prosinca.

-          Kad smo već kod šume i životinja, ovih dana počeli smo rad na novom projektu. To je novi film Špele Čadež Noćna ptica (radni naziv: Jazavac na putu) (Finta Film, Bonobostudio), koji u najboljoj maniri Ezopovih basna razotkriva nešto o ljudskim karakterima. Tema je ozbiljna, a obrada linčovska. Ne trebamo naglasiti da se iznimno veselimo filmu! Inače, Špela je poznata po iznimno uspješnom animiranom filmu Boles, koji je osvojio 35 nagrada, između ostalog na Animafestu i DOK Leipzigu, a nominiran je i za Cartoon d'Or.

-          DISTRIBUCIJA je procvjetala s proljećem! Imamo pet novih filmova iz Kinokluba u Zagrebu inspiriranih Genre Film Festivalom i idejom antifilma. To su: X Tape Dragana Mileusnića i Željka Serdarevića koji se bavi ljudskom seksualnosti à la Oči širom zatvorene; Dalibor Barić s Nepoznatim energijama, neidentificiranim osjećajima; Tomislav Šoban u Kraju pokušava snimiti film bez filma, dakle antifilm, a i Petra Zlonoga u Doti istražuje "film pomoću filma"; Darko Vidačković se u Machinae Novae 002 referira na kibernetičke teorije koje su inspirirale treće izdanje GEFF-a.

-          Još tri nova animirana/eksperimentalna filma stižu iz Hrvatske. To je osam novih hrvatskih filmova koji će uskoro u festivalski đir! Planemo Veljka Popovića (Lemonade 3D / Krupni kadar, 3D2D animatori) film je o pojedincu izbačenom iz vlastita sustava, što mu je donijelo premijeru na HAFF-u u Utrechtu. Tu su i dva filma domaćih umjetnica: eksperimentalni film Skoro ništa Ane Hušman (Pangolin) o pitanju prirode i kulture te Petrova šuma Martine Meštrović (Kreativni sindikat) koja se također bavi umjetnom granicom između prirodnog, normalnog i isključenog, neobičnog.

-          Naravno, bavimo se intenzivno i našim aktualnim filmovima. Vlak Oliviera Chabaliera (GASP!, Bonobostudio) i Putujuću zemlju tek očekuje putovanje po festivalima, ali zato Tu tamo Alexandera Stewarta i Sonámbulo Theodora Usheva (Unité centrale) drže se jako dobro na svjetskoj sceni. Izdvojimo OIAF, DOK Leipzig, Slamdance, IFFR i Ann Arbor za Stewartovu dnevničku minijaturu te 10 nagrada, 80 festivalskih natjecanja, 2 televizijska otkupa i mnogo nominacija i posebnih programa za Sonámbulo, koji možete pogledati i na zahtjev.

-          Za kraj vas možemo uputiti u MSU na IZLOŽBU T-HT nagrada MSU, gdje se do kraja ožujka prikazuje i natječe film A.D.A.M. Vladislava Kneževića u produkciji Bonobostudija.

Ostale vijesti

Imbuedlife_05

30.05.2019

Najveći festival animiranog filma održava se i ove godine prema rasporedu, od... više

Oneofmany_04_web

29.05.2019

Bliži se doba godine kad će se većina profesionalca iz svijeta animacije otis... više

Josjedanodlazak_web

29.04.2019

Filmovi Udahnut život redateljskog para Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te J... više

Cyclists_still_image_04

24.01.2019

Višestruko nagrađivani animirani film Veljka Popovića natječe se u međunarodn... više

Orbit_whale

23.01.2019

Novi film autorice Tess Martin premijerno se prikazuje na prestižnom festival... više