Dnevnik jednog studija_05

Skoronista__01
Pred nama je napokon vrijeme jednog kratkometražnog odmora i pravi čas za rekapitulaciju prve polovice 2016. godine.

Osim Ježeve kuće, koja je u posljednjoj fazi postprodukcije, trenutačno završavamo koprodukciju s Finta Filmom na Noćnoj ptici Špele Čadež. Špelin drugi profesionalni film (nakon Boles) svoju će premijeru imati u konkurenciji Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi. O filmu smo više pisali u najavi za OIAF, a naglasimo i to da će se ondje natjecati skupa s Planemom Veljka Popovića te putovati u društvu Dote Petre Zlonoge (međunarodna panorama).   

Nakupilo se nekoliko festivalskih priznanja s domaćih festivala koja nismo posebno predstavljali u posljednje vrijeme i red je da ih sada skupno spomenemo.

-         Ovogodišnji Animafest dodijelio je titulu najboljeg hrvatskog animiranog filma Putujućoj zemlji Vesele Dančeve i Ivana Bogdanova (Compote Collective, Bonobostudio), a Petrovoj šumi Martine Meštrović (Kreativni sindikat) posebno festivalsko priznanje.

-         Tabor film festival također je prepoznao kvalitetu Martinina filma i dodijelio joj posebnu pohvalu u domaćoj konkurenciji.

-         Posebno priznanje dobila je i Putujuća zemlja u kategoriji kratkih animiranih filmova na festivalu Supertoon.

-         Revija Kratki na brzinu donijela je neke nove nagrade: Tu tamo osvojio je posebno priznanje, a nagrađeni su još Dota (animirani film), Planemo (animacija) i X Tape naših vrsnih dizajnera, Dragana Mileusnića i Željka Serdarevića (nagrada za montažu).

-         Uz veliku nagradu za Putujuću zemlju na Danima hrvatskog filma (najbolja manjinska koprodukcija) i još četiri priznanja za filmove koje promoviramo, ova lijepa množina nagrada fino zaokružuje naše uspjehe na hrvatskim festivalima.

Iz zemlje u inozemstvo. U posljednjih mjesec-dva napravili smo puno zabavnih kompilacija za međunarodne strane filmske festivale i, nadamo se, predstavili dostojno i naše filmove, ali i hrvatsku animaciju u svijetu.

-         Spomenut ćemo Fest Anču u Slovačkoj (29. 6. – 3. 7.), festival koji je prikazao Tu tamo Alexandera Stewarta u glavnom natjecateljskom programu, ugostio Vanju Andrijević kao članicu žirija slovačkog filma i uz sve to predstavio i kompilaciju filmova iz Bonobostudija: Cvijet bitke (Simon Bogojević Narath), Ona koja mjeri (Veljko Popović), Otac (Ivan Bogdanov), Plac (Ana Hušman), Simulacra (Ivana Bošnjak, Thomas Johnson), Sonámbulo (Theodore Ushev) i Uvijek ili nikad? (Jelena Oroz).

-         Festival Animator u poljskom gradu Poznanu (5. – 16. 7.) organizirao je veliko predstavljanje hrvatske animacije, a pola filmova u program je stiglo preko Bonobostudija: Glad (Petra Zlonoga), Levitacija (Marko Meštrović), Nova hipi budućnost (Dalibor Barić), Otac i Simulacra.

Kompilacijski program koji nas tek čeka na rasporedu je od 20. do 27. 8. na festivalu Concorto u Italiji. Uz Putujuću zemlju, koja se prikazuje u glavnom natjecanju, festival donosi i Bonobostudio u fokusu, program koji su festivalski programeri sami kurirali za prikazivanje. Filmovi koje šaljemo u Italiju su: Dota, Glad, Levitacija, Petrova šuma, Ona koja mjeri, Planemo te Je criais contre la vie. Ou pour elle (Vergine Keaton), Morana (Simon Bogojević Narath), Razgovor (Ana Horvat) i naš noviji film Vlak (Olivier Chabalier). Nakon Concorta najavljujemo jesensko predstavljanje studija na Balkanimi, ali o tome nešto kasnije.

Uz redovne stanice na Annecyju i Animafestu (o kojima smo iscrpno pisali), naši su filmovi od svibnja naovamo prikazani na nekima od doista najzanimljivijih suvremenih festivala sa svih strana svijeta. Izdvojimo Oberhausen (Kraj, Tomislav Šoban), Vienna Independent Shorts, New Horizons i Edinburgh (Tu tamo), MIAF u Melbournu, Guanajuato i Vila do Conde (Planemo), EXiS (Skoro ništa, Ana Hušman) te od slavnih i velikih festivala koji nam se spremaju u sljedećih mjesec-dva: Hiroshima (Sonámbulo) te Ottawa odnosno OIAF. Ako ste u regiji, nađite nas na Supertoonu u Šibeniku, Sarajevo Film Festivalu, Vizuri Aperti u Momjanu, Animanimi u Čačku itd. Više o festivalima u našem kalendaru, koji redovito ažuriramo!

Iako su nam filmski festivali specijalnost, rado posjećujemo i izložbe. Pogotovo zato što film Ane Hušman Skoro ništa u posljednje vrijeme uglavnom možete vidjeti u muzejima i galerijama. Izložbe na kojima sudjeluje Anin film krenule su u kineskom Mueju Guangdong Times (izložba South by Southeast. A Further Surface), u MMSU-u u Rijeci sredinom lipnja i na Zagrebačkom salonu vizualne umjetnosti u Zagrebu (izložba Izazovi humanizmu), a onda smo se preselili na more, točnije u Galeriju umjetnina Split (izložba Kradljivci vremena), gdje nas se može naći sve do kraja 8. mjeseca. Turneju zasad nastavljamo na Oktobarskom salonu u Beogradu u listopadu, kada će posjetitelji uz Skoro ništa moći pogledati i Anin film Razglednice.

I za kraj malo o budućim planovima. Ove godine očekujemo završetak nekoliko filmova u (ko)produkciji, a od filmova koji se tek počinju raditi najavljujemo prvi film Jelene Oroz Dva na dva i lutka-animaciju Ivane Bošnjak i Thomasa Johnson (Usađeni život), njihov dugoočekivani drugijenac nakon iznimno uspješne Simulacre. O svemu tome detaljnije nakon godišnjeg!

A sada gasimo kompjutore (u teoriji) i želimo vam lijepe praznike – s puno knjiga, odmora i filmova.

Ostale vijesti

Kako_se_kalio_celik_00_web

31.10.2018

Protekli vikend obilježilo je čak sedam nagrada za naše filmove s tri filmska... više

Musical_traumas_01_web

11.10.2018

Dvije nagrade u nekoliko dana i GLAVNO natjecanje na festivalu DOK Leipzig! više

Cyclists_still_07

10.10.2018

Film Veljka Popovića Biciklisti dobio je posebno priznanje, a Muzičke traume ... više

Cyclists_still_image_09

13.09.2018

Biciklisti nastavljaju nizati uspjehe! S važnog festivala u Hiroshimi vratiti... više

Musical_traumas_07_web

01.08.2018

Velika nagrada za Muzičke traume Miloša Tomića na Supertoonu i posebno prizna... više